Retsept: Jõhvika-apelsini-õuna hoidis ingveriga (prae kõrvale ja tervise turgutamiseks)

Jõhvika-apelsini-õuna hoidis ingveriga


Praegu on hämmastav aeg. Korraks küll oli talv, aga see läks õnneks ära. Istusin ühel ilusal õhtul terrassil ja pidasin kohvi rüübates videvikku. Kõrvu jäi nii palju erinevaid hääli. Luiged lendasid kluugutades üle, pardid maandusid kisa ja plartsatusega järve, haigrud kriiskasid soo ääres, sokud röökisid ja lõpuks veel kusagil kassid kaklesid. Mõtlesin, et lisaks inimestele on ka terve linnu- ja loomariik segaduses. Mõni päev tagasi kuulsin lõokest ja ka kiivitaja on juba kohal. Seda kõike veebruari lõpus ja märtsi alguses.

Praegu käib meil kodus kõva immuunsüsteemi tõstmine. Kogu arsenal on käigus ehk sidrun, küüslauk ja kanasupp on tihedad külalised. Keldrist tõin ka ühe hoidise, mida tegelikult kasutame prae kõrvale. Aga see sobib hästi ka röstsaiale või hommikupudrule. Mõtlesin retsepti jagada, kuna see hoidis on meil praegu päevakorras. Kui endal kodus ei leidu, siis ehk õnnestub jõhvikat ja koduaia õuna turult veel saada. Kogust saab vastavalt vajadusele ka poole võrra vähendada. Tegelikult tegin selle retsepti sügisel pohlamoosi asemel. Sest kui mina ükskord oma koduaia hoidiste tegemiste juurest metsa jõudsin, olid pohlad juba otsas. Selline lugu selle retseptiga. Head katsetamist ja nautimist!



Koostis:


  • 1 kg koduaia õunu 
  • 1 kg jõhvikaid
  • 4 suurt apelsini
  • 2 sl kooritud ja riivitud ingverit
  • 1,5 pakki moosipaksendajat
  • 1 kg suhkrut 

Valmistamine:


Pese õunad korralikult. Eemalda õuntelt südamik ja seemned, kuid ära neid koori. Õunakoor on hea vitamiini ja pektiini allikas. Viimane teeb hoidise paksemaks. Aseta õunatükid potti ja vala peale umbes pool kruusitäit vett. Hauta õunu kuskil 5-minutit. Lisa jõhvikad ja lase veel podiseda. Pese apelsinid korralikult. Riivi ühe apelsini koor ja jäta see alles. Koori ka ülejäänud apelsinid, aga nende koort ei ole vaja alles hoida. Lisa apelsinitükid ja riivitud ingver podisevatele õuntele. Keeda segu 5-minutit. Lisa moosipaksendajaga segatud suhkur. Sega ja kuumuta segu kuni suhkru lahustumiseni ehk kuskil 5-minutit. Sega sisse ka apelsinikoor. Nüüd surista kogu kraam saumiksriga püreeks. Vala hoidis puhastesse purkidesse. Keera kaaned kõvasti kinni ja säilita külmkapis.