Algas erinevate köögiviljahoidiste hooaeg! Viljad on prisked, punased ja pakatavad. Kirjutan veidi hoidistamisest meie köögis. Puhtad viljad, purgid ja kaaned on number üks. Olen katsetanud erinevate kooslustega. Praegu on töös ühed kindlad hoidised, mis on ka pere poolt heaks kiidetud ja mida teatakse oodata.
Aastad tagasi kinkis Sandra minule ühe retseptivihiku, milles olevad hoidised on erinevad, huvitavad ja tehtavad. Netiavarustest ma ei ole selliseid leidnud. Tavaliselt olen algupäraseid retsepte esimesel korral täpselt järginud. Et kas üldse meeldib. Korra läbitehtuna muudan vajadusel retsepti vastavalt maitseeelistusele ning viljade ja maitseainete kättesaadavusele.
Köögiviljasalatite tegemine on üsna aja ja töömahukas. Sestap on ka maitsestamine keerukas. Kokku saab palju erinevat massi. Oma kogemusest tean, et maitset peab olema pigem rohkem kui vähem. Seismisel maitse muutub ja tõmbab sisse. Just soolasus, magusus, hapukus, vürtsikus. Teinekord peale suuri maitsmisi kui enam sotti ei saa, panen veidi taldrikule jahtuma. Kuumalt ongi keeruline täpsest maitsest aru saada.
Maitsestamisest veel nii palju, et mul on hästi meeles, kuidas tädi õpetas emale angerjamarinaadi tegu. Maik pidi suulakke jääma, st.kõiki maitseid peab intensiivselt tundma. Tomatid, kabatšokid, baklažaanid ei ole muidugi mingid kalad, aga suur ja mage mass on nad algselt küll.
Kunagi ühel laadal üks proua müüs kodutehtud hoidiseid. Anti ka proovida ja olin väga elevil. Esimene oli adžika - põnev! mõtlesin. Aga maitses nagu tavaline mage tomatisalat. Teine suutäis oli vürtsikas tomatisalat.... no ei olnud üldse see. Või on minu maitsemeel nii palju rikutud. Seega kui teha nii palju tööd ja näha nii palju vaeva, peaks tulemus ka seda väärt olema. Korralik maitsestamine on hoidistamisel väga oluline! Kindlasti tasub protsessi käigus kogu kraami maitsta ja siis maitset timmida.
Aga kuidas alustada hoidistamisega? Kõigepealt kogun kõik viljad kokku. Puhastan, koorin, tükeldan, riivin ja kaalun eraldi kaussidesse. Kaalun suhkrud ja soolad. Üks hea köögikaal on siin heaks abimeheks. Samuti mõõduanum. Veel kasutan ühte kindlat supi- ja teelusikat.
Klassikalist äädikat kasutan nõudlikemate hoidiste puhul. Tavaliselt seal, kus on tegu ubade või toorete sibulatega. Muidu on hea kas balsamico 6% või õunaäädikas.
Hoidisepurkide kuumutamine on veidi tüütu, aga mõnikord ilma ei saa. Puhas väike köögirätik suuremasse potti, peale purgid ning kuum vesi nii, et kolmveerandini oleks potis vesi. Kaaned panen lihtsalt peale. Kui veepind kergelt virvendab ja tõuseb väikesi mullikesi, on paras temperatuur käes. Hoian seal purke just niikaua kui tarvis (vastavalt retseptile). Aeg käes, purgid välja, kaaned kindlalt peale ja tagurpidi jahtuma.
Olen veel seda teed läinud, et mingi osa köögivilju külmutan ja panen ootele. Näiteks tuli rohkelt aedube - puhastasin ja tükeldasin ning külmutasin. Tomatid valmisid järgi, seega sai tehtud aedoasalat. Praegu on ootel pohlad kuni õunte valmimiseni. Kui jällegi on tomatite üleküllus, panen tükeldatud tomatid muude tegevuste kõrvalt vaikselt podisema, nii tunnikeseks. Siis kuumalt kuumadesse purkidesse ja edaspidi kasutada milleks iganes.
RETSEPTID
Pane tähele! Retseptides antud koostisainete kogused on arvestatud nii, et kõik köögiviljad on juba eelnevalt puhastatud ja tükeldatud.
Särtsakad tšillikurgid
- 2 kg koorimata kurke (parimad on väikesed)
- 3 keskmist sibulat
- 3 tšillipipart (ilma seemneteta)
- 12 loorberilehte
- 1 liiter vett
- 250 g suhkrut
- 4 sl väikse kuhjaga jämedamat soola
- 3 sl 30% äädikat
Toitev aedoasalat
- 1 kg sibulat
- 1 kg aedube
- 1,5 kg kooritud tomatit
- 4 pikka tšillit (ilma seemneteta)
- 3 sl hakitud basiilikut
- 6 suurt küünt küüslauku
- 1,5 dl suhkrut
- 2 sl väikese kuhjaga jämedamat soola
- 2 dl õli (nt.rapsiõli)
- 1 sl 30% äädikat
Mahe suvikõrvitsa-porgandisalat
- 2 noort suvikõrvitsat
- 6 keskmist porgandit
- 5 sibulat
- õli
- sool
- väike peotäis peterselli ja tilli