Külvatud taimede pikeerimine

Taimede pikeerimine

Loodus toimetab ikka omasoodu. Kuna külvamisest on juba mõnda aega möödas, oli just paras hetk külvatud taimede pikeerimiseks. See tähendab külvikarbikestes kasvanud taimede ümber istutamist uue mullaga pottidesse. Ikka selleks, et taimed rohkem valgust saaks ning neil oleks ruumi juuri kasvatada. Esimesena pikeerisin päikese ja linnulaulu saatel kasvuhoones pipra- ja tomatihakatised. Ka ürdid said laiali uutesse karpidesse istutatud, hiljem lähevad ka need pottidesse.



Kuidas pikeerimine käib?


Valmistan uued potid ette ehk täidan nad mullaga ja vajutan mulla kergelt kinni. Tomatipotte päris täis ei pane, sest hiljem on taime sirgudes hea mulda juurde lisada. Tomat nimelt moodustab ka varrele lisajuurekesi.

Külvatud taimede pikeermine
Köögiviljamuld
Külvatud taimede pikeermine
Külvatud taimede pikeermine
Paprikataim

Pikeerides võtan õrnalt taimekese, näpistan kolmandiku peajuurest ära (siis kasvatab ta suurema ja tugevama juurestiku). Teen pulgakesega uue poti mulla sisse augu ja isutan taime sinna ümber. Piprad ja baklažaanid istutan enamvähem samale kõrgusele kui nad olid karbis. Piprad tahavad veidi õrnemat käsitsemist kui tomatid. On lihtsalt sellised õrnemad ja pirtsakamad.

Tomatitaimed istutan kuni idulehtedeni mulda. Vajutan kergelt kinni, mitte ei suru. Juurestik peab õhku ka saama. Seejärel kastan sooja veega. Kõiki taimi kastan ka edaspidi soojapoolse veega.
Taimede juurdudes võib anda neile lisaväetist. Hea on näiteks Vito vedelväetis. Olen kastnud ka vihmaussikomposti leotisega. Usun, et ka tavalise komposti leotisega kastmine annab sama efekti. Panen paar peotäit komposti ämbrisse, lisan vett, lasen veidi seista ning kastan oma potitaimi selle leotisega. Seda umbes korra nädalas. Algul tahavad taimed nimelt rohkem lämmastikku.

Kuller tõi kenasti ja kontaktivabalt Matogardist tellitud mulla kohale. Vedasin seda kasvuhoonemullale täienduseks. Osa mullast jätsin hilisemaks lille- ja ürdipottide täiteks alles.

Kasvuhoonemuld
Kasvuhoonemuld

Praegusel ajal olen küpsetanud jälle rohkem oma mitmeviljakukleid. Retsepti leiab SIIT! Need on suurepärane viis kasutamaks ära erisorti jahusid. Kodused ja ahjusoojad kuklid maitsevad suurepäraselt võiga või hoopis peedi-küüslauguvõidega. Sinna sobivad peale kõikvõimalikud katted ning lisaks on see hea alternatiiv siis, kui poesaia-leiba pole. Allesjäänud kuklid saab ka sügavkülma pista, et need siis vajadusel taas sulama võtta.

Mitmeviljakuklid