Oktoobri toimetused ja kaks hoidist: peedisalat ja tšillikaste

Keedetud peet

Keegi varastab aega, täiesti häbitult. Alles see oli, kui peenardel ja kasvuhoones lokkasid ja sirgusid taimed. Ja juba valitseb tühjus - kõik kõrred ja varred on koristatud, viljad keldris või purgis. 

Kasvuhoonesse tõin ürdipotid ja istutasin peenralt peterselli ja selleripõõsad. Usun, et sealt saab veel pikka aega värsket näpistada. Küüslaugupeenar on tehtud ja eri suuruses küüslauguküüned toeka kompostimulla sisse susatud. Olen küüslauku ka jaanuaris maha pannud, kipub teine muude sügisetoimetuste kõrvalt meelest minema. Ja saaki sain ikka.

Ürdid kasvuhoones

Maja otsa, akna kohale, jäi veel natuke viletsamaid viinamarjakobaraid. Mõtlesin, et las jäävad linnumarjaks. Musträstad ja tihased toimetavad vaikselt, aga peab see suur roherähn hommikul vara vastu majaseina kolkima. Võiks viisakalt pala võtta ja puu otsas süüa. Ja hilja õhtul raamatut lugedes kuulen kuidas nugis, va röövel, mööda majaseina kribinal-krabinal üles ronib. Hiljem siis raske mütsatusega maha hüppab ja oma teed kaob. Magusad marjad ju!

Sügisene park
Sügisene järv

Täna oli peedikeedu päev. Õues on kõle ning on hea mõte pliidi alla ägedam tuli teha. Väikesed peedid, mida ma keldrisse ei viinud, rändasid potti. Soov oli punapeedisalatit purki teha. Siis on kohe hea võtta, kui isu tuleb. Peet keeb ju kole kaua. "Nagu hundiliha!", ütles ikka mu ema. Huvitav, kust see väljend on küll tulnud. 

Peet


Mõnus peedisalat ürtide ja vürtsidega

Retseptis antud suhkrukogus 1 klaas tundus paljuvõitu, mul on tänavu eriti magusad peedid, lisasin seetõttu suhkrut vähem. Õunaäädika kogus oli 0,5 klaasi. Kodune õunaäädikas ei ole nii kange, seda lisasin jällegi rohkem. Värskete ürtide asemel  kasutasin 1 tl kuivatatud majoraani. Vürtsid purustasin tainarulliga plastiktopsiku sees. Keedetud ja kurnatud  peetidele valasin kohe külma vee - see ehmatab neil koore lahti, siis on hea kiirelt koorida. Jahutasin külmas vees seni, kuni kannatas tükeldada.

Retsept on pärit Aive Luigela raamatust "Hoidised"

Kogus: 2,4 liitrit

  • 2 kg keedetud, tükeldatud peeti

Marinaadiks: 

  • 0,5 l vett 
  • 2 dl suhkrut 
  • 2 dl õunaäädikat
  • 1 tl köömneid
  • 1 sl hakitud punet või majoraani 
  • 1 sl purustatud vürtsisegu (10 nelki, 10 vürtsitera, 10 mustapipra tera, 3 väiksemat loorberilehte)

Keevale veele lisasin suhkru ja purustatud vürtsid. Keetsin tasasel tulel 10 min. Lisasin õunaäädika. Panin ootele, maitsestuma. Vahepeal viilutasin peedid. Kurnasin marinaadi läbi sõela. Valasin peediviilud marinaadi hulka, maitsesin ja keetsin veel mõned minutid. Kuumalt purki ja jahedasse.  

Tšillikastme tegemine


Soojendav tšillikaste

Viimastest punastest tšillidest ja punasest suurest paprikast valmis tšillikaste. Retsepti sain Hingepeegel.ee leheküljelt. Sealne kaste valmis Habanerodest. Valmistamise kirjeldus oli väga värvikas - nagu leiutaks keemiarelva. Minu armsad väiksed Magmad nii ägedad ei ole. Aga kaunadega toimetamise ajal ei ole soovitav sõrmi suhu ja silma toppida. Tšillid on üldse sellised iseloomuga viljad. Rääkimata sellest, et eri aastatel on nad erineva kangusega, ka sama põõsa otsas kasvanutel  kangus erinev. Seda kastet olen lisanud majoneesile. Mõnusa krehvtise maitse annab. Sobib ka lihtsalt toitude maitsestamiseks. Ja miks mitte sooja saamiseks väike amps võtta. Teeb külmunud varbad mõnusasti soojaks.

Kogus: 3 x 220 g purki

  • 0,5 kilo tšillikaunu
  • 1 suur punane paprika
  • 1 punane või valge sibul
  • 2 suurt küüslauguküünt
  • 3 sl suhkrusiirupit või vahtrasiirupit
  • 0,5 tl soola
  • 150 ml vett
  • 2 sl õli
  • 3 tl 30% äädikat

Prae seemnetest puhastatud ja tükeldatud paprikat ning tükeldatud sibulat pannil 10 minutit, kuni sibul klaasjaks muutub. Mina tükeldasin tšillid koos seemnetega. Saab ägedam. Aga võib puhastatult, kui ei taha pärast läbi sõela ajada. Lisasin pannile tšillid, küüslaugu ja siirupi. Prae 5 minutit segades, kuni segu muutub veidi karamelliseks. Nüüd lisa pannile kuum vesi ja sool. Podista kaane all umbes 10 minutit, kuni tšillikaunad pehmed. Lõpus lisa äädikas. Valasin kogu segu potti ja purustasin saumiksriga ühtlaseks massiks. Ajasin massi läbi sõela. Korraks veel podisema ja kuumalt purgikestesse. Säilib külmikus hästi.

Isetehtud õunaäädikas

Õunaäädikalaar sai valmis. Osa rändab keldrisse hoiule ja pudelikese jätan kööki. Igapäevaseks tarvitamiseks.