Köögiviljahoidis "Küllus", pohla-õunamoos ja natuke sügisejuttu

Köögiviljahoidis Küllus baklažaani ja suvikõrvitsaga
Köögiviljahoidis "Küllus"

Kuidagi äkitsi saabus sügis. Juba ongi pööripäev käes. Hommikukohvi juues saab vana vahtrapuud ja selle värve imetleda. Lehed kukuvad krabinal puudelt ja tihased tuletavad end meelde. Lendavad päris terrassi ligi ja uurivad, kas pererahvas ikka kuuleb ja näeb neid. Ütlen siis, et vara veel. Linavästriku pere käis hüvasti jätmas. Igal sügisel enne äralendu põikavad korra läbi, sidistavad, vidistavad ja läinud nad ongi. Kuni kevadeni.

Puravik
Puravikud
Seenemets

Praegu on mõnus metsatiire teha. Loodus on pidevas muutumises. Pärast sügistormi on mets juba teist nägu. Kased on need, mis puistavad esimesena oma kuldseid lehti maha. Seenesaagid on uhked, sest soojus ju püsib. Hämmastavalt soojad ja kaunid päevad on praegu. Kuidagi ei raatsi toas olla. See aeg on nagunii varsti käes. Põikasin ka korraks sohu, aga jõhvikate korjamiseks on veel veidi vara. Minule meeldib soos ja rabas pilves ilma ja väikese uduga käia. Siis kostuvad hääled teisiti ja kogu loodus on teistsugune - müstiline. 

Mets

Õunaraksus käisin. Vanas mahajäetud talukohas kasvab mul tuttav "Sügisdessert". Suur ja sammaldunud, aga tänavusel õunavaesel ajal uhkelt õunu täis. Saidki õunad ja pohlad moosiks keedetud. "Sügisdessert" oli minu  isa lemmiksort. Nii lauaõunana kui mahlana. Hea magusa ja kergelt punaka mahla sai neist.

Köögiviljahoidise tegemine


Köögiviljahoidis "Küllus"

Võtsin käsile ühe töömahuka hoidise - "Küllus". Nagu nimigi ütleb, on seal kraami omajagu. See on hoidis, mida on hea pruukida vastiku ja vilu päeva lõpus õhtusöögiks - annab sooja ja teeb meele rõõmsaks. Meie sööme koos pastaga. Peale rohkelt riivitud juustu, krõbedaid peekoniribasid ja head suvist pestot. Vahest on hää ka kohe otse purgist, supilusikaga.

Veidi lahti seletades. Mina oma tšilli kangust tean. Sellest selline kogus. Hoidis paneb suu kergelt õhetama. Võib hoopis ilma tšillita teha - saab lihtsalt sellise maheda variandi. Kasutades siis musta pipart. Oluline on järgida retseptis ette nähtud koguseid. Originaalretseptis on 2 kg. baklažaani. Minule meeldib 1kg. baklažaani, mis annab massi ja 1kg. suvikõrvitsat, mis annab tekstuuri. Peamine, et kogus oleks 2 kg. Õliks kasutan kvaliteetset rapsiõli, mis on lõhnatu ja maitsetu. Tomatihoidistel annab veidi teistsuguse meki kui kasutada palsamiäädikat - 6%. Sobib ka õunaäädikas - 6%. Nad ongi pudelites sellise kangusega.

Toas seisnud tomatitel tuleb koor hõlpsalt ära. Koos koorega jäävad hoidisesse lihtsalt tüütud kooreribad. Värsked tomatid olen ka saumiksriga püreeks lasknud. Lihtsaim variant, kui on tarvis vaid tomatipüreed.

Kogus: 10 - 11 x 0,5 l purki

Kogused on juba puhastatud ja tükeldatud köögiviljadele!

  • 1 kg baklažaani
  • 1 kg suvikõrvitsat
  • 1 kg magusat paprikat (minul 600 g paprikat + 400 g tšillikaunu)
  • 500 g porgandit
  • 500 g sibulat
  • 1,5 kg tomatit
  • 2 küüslaugupead
  • kimp peterselli
  • 100 ml õli
  • 180 g suhkrut
  • 80 g soola
  • 100 ml 6% äädikat

Tükeldan baklažaani ja suvikõrvitsad kuubikuteks. Sibulad poolseibideks. Porgandi riivin jämeda riiviga. Paprika ja tšilli puhastan seemnetest, lõikan ribadeks. Tükeldan küüslaugu. Hakin peterselli.

10 liitrise poti sisse marinaad: äädikas, õli, suhkur sool. Segan. Hautan kuumas marinaadis sibulat ja porgandit 5 minutit. Lisan ülejäänud köögivilja. Lasen podisema ja sedasi podisedes hoian pool tundi. Segan sisse tükeldatud küüslaugu ja peterselli ning podistan veel 10 minutit. Segan, maitsen. Kuumalt kuumutatud purkidesse ja köögikapile jahtuma.

Pohla-õunamoosi tegemine


Pohla-õunamoos

Õunte koorimiseks kinkis tütar mulle vahva ja täiesti asendamatu asjanduse. Kusjuures olevat möödunud sajandi algul ühe Rootsi perenaise, proua Hulda leiutis. Igaljuhul suured tänud talle. Selle aparaadiga saab mehedki õunamoosi keetmise juurde kaasatud. Ikkagi masin! Osa pohli oli mul sügavkülmas ootel ehk ootasid, millal saan õunaraksus käidud.

Mina panen õunad ja pohlad moosi jaoks pooleks. Seega:

  • 1 kg pohli
  • 1 kg tükeldatud õunu
  • 1 kg moosisuhkrut
  • 0,5 l vett

Õunatükid veega keema. Keedan  vahepeal segades 10 - 15 minutit. Mulle meeldib, kui osa õunatükke jääb terveks. Mitte tooreks, aga selliseks klaasjaks. Lisan pohlad ja keedan vaiksel tulel veel 10-minutit. Võtan tulelt, segan hoolega läbi ja jätan umbes pooleks tunniks ootele. Siis purki ja tallele.