Mida külvata? Seemnete sorteerimine ja tellimine uueks aiahooajaks

Mida külvata ehk seemnete sorteerimine uueks hooajaks

Veebruaris lähevad mõtted juba kevadisele külvile, sest veebruari lõpus on niikuinii tarvis paprika ja tšilli eelkülvata ning märtsi alguses tomatid. Väga ma muidugi külvidega praegu ei kiirusta, sest minu kilest kasvuhoone ei ole nii stabiilse temperatuuriga kui klaasist hoone. Esimese asjana vaatangi alati vanad seemnevarud üle, kontrollid kuupäevi ja kehtivust ja nuputan, mida ja palju juurde tarvis tellida. Igal aastal külvan ka erinevaid lilli, nii-et ka oma lillepeenrad planeerin juba ette. Et sügisepoole teiega maitsvaid hoidiste retsepte jagada, siis tulebki juba varakult pihta hakata.

Piltidelt näeb juba täpselt, milliseid seemneid ma kasutan. Panen siia ka kirja, mida, kus ja milleks ma oma aias kasvatan:

Mida külvata ehk seemnete sorteerimine uueks hooajaks

Kasvuhoone:


tomatid (Malle on meil põhisordiks, sest sellega olen kindel, et saan korraliku saagi ja saan nii värskelt süüa kui ka hoidiseid teha. Hea truu Eesti sort, kindla peale minek.)
basiilik (Suureleheline sort, annab palju lehemassi, saab teha rohkelt maitsvat värsket pestot.)
till (Põõsastill, annab rohkelt lehemassi, külvan seda kaks korda, kevadel ja sügisel.)
kasvuhoonekurk (Kasvuhoonesse panen mõne taime, et saaks salatikurki.)

Tunnel:


  • baklažaan
  • paprika (Sort, millele olen truuks jäänud, annab korraliku saagi ja ei jäta hätta. Teen palju ahjupaprikat oliiviõli, küüslaugu ja ürtidega ning pistan jahtununa oliiviõlisse. Retsepti saab sügisel :)
  • tšilli (Oleme rohkem tšillit oma toidulaual kasutama hakanud. Minu lemmik on Magma sort, mis on kergelt sarnane jalapeno kangusele ja sobib justkui eestlase maitsele. Ei ole liiga lahja ja ei ole liiga kange, et ei peaks tuld neelama. Tšillidest teen ka tšillipastat, mida mulle meeldib talvel majoneesiga segada ja erinevate toitude kõrvale süüa.)

Baklažaani, paprikat ja tšillit kulub palju ka meie lemmiku pastakastme valmistamiseks. Teen seda kohe rohkem purkidesse ja viin keldrisse. Talvel hea võtta kiireks õhtusöögiks.

Aiamaa


Minu aiamaa on väike, aga saagikas. Olen mõelnud, et pigem vähem, aga olgu ikka lopsakas.

  • kurgid (Dirigendi sorti olen kasvatanud aastaid, annab hea stabiilse saagi.)
  • porgand (Nantes tüüpi porgandid on kindlapeale minek.)
  • peet (Peeti läheb kõige rohkem boršipõhjade tegemiseks ja keedupeedina ka salatiks koos küüslauguga.)
  • kartul (Kasvatan hästi varajast sorti (Solist), et võimalikult ruttu saaki saada. Talvekartulit ostame talunikult, nii-et kasvatan kartulit ise ainult suviseks tarbimiseks.)
  • aeduba (Vana hea Jõgeva sort "Lemmik" on lemmik. Väga saagikas ja Eesti sordid on meie kliimale hästi kohandatud. Mulle meeldib valmistada aedube küüslaugu ja porgandiga ning ka hoidist ehk aedoa-tomatisalatit.)
  • põlduba (Kunagi aegade alguses saime suure oa seemet ja nüüd olen igal aastal hooles, et saaksin seemneube alati kõrvale jätta. See sort on tõeliselt suur, maitsev ja mahlane. Minu kaasa teeb igal suvel suurte pottide viisi soolaube ja need on terve pere lemmikud.)
  • sibul (Kasvatan harilikku sibulat ja punast sibulat. Eriline suvine lemmik, mida pea iga päev valmistame, on vaagnatäis suuri tomativiile koos punase sibula rataste, basiilikulehtede, oliiviõli, soola ja pipraga.)
  • küüslauk (Sügisel panen omakasvatatud küüslauguküüned maasikate vahele, sest see peletab kahjureid.)
  • suvikõrvits (Istutan mõne taime, kasutan näiteks omleti sees)
  • kapsas (Kasvatan ainult mõne pea, sest kapsal on nii palju vaenlasi, kes tahavad seda järada ja hävitada. Pritsida ma ka ei taha, nii-et kui see mõni kapsapea õnnestub, siis õnnestub.)
  • tilli (Külvan seda mitu järku ka aiamaale. Ikka toidutegemiseks ja ka sügavkülmutamiseks. Kui valmivad mustsõstralehed, kulub palju-palju tilli ja küüslauku, et käivitada värske hapukurgi ehk soolakurgi konveier, mis kestab sügiseni. Alati on üks suur purk jahedas koridoris ootamas.)

Lilled:


Mulle meeldib katsetada erinevate suvelillede ja värvikombinatsioonidega. Minu loomuses ei ole see, et ühes kindlas kohas on igal aastal sama lill. Püsikutest on mul ainult roosid ja pojengid. Lemmikuks on tsinniad ehk pruudisõled. Vana hea sort, mäletan, kuidas need kasvasid minu vanaema köögiakna all. Vähenõudlikud, õitsevad kuni külmadeni rikkalikult. Lisaks kasvatan ka sinist rukkilille ja Tagetest ehk peiulille. Olen ka kasvatanud igasugustes pottides, kärudes ja padades, aga suved on läinud nii põuaseks, et need nõuavad palju kastmist ja hoolt. Seetõttu olen lillede hulka vähendanud. 


Mida külvata ehk seemnete sorteerimine uueks hooajaks
Mida külvata ehk seemnete sorteerimine uueks hooajaks
Mida külvata ehk seemnete sorteerimine uueks hooajaks
Mida külvata ehk seemnete sorteerimine uueks hooajaks
Mida külvata ehk seemnete sorteerimine uueks hooajaks

Põhiline meie peres ongi kasvuhoonekraam, porgand, peet, sibul, kurk ja till. Need peavad olema, ülejäänud võivad olla. Olen aastate jooksul katsetanud palju erinevaid köögivilju, aga lõpuks olen kindlaks jäänud neile, mis on ennast õigustanud, mida rõõmuga tarbitakse ja mis ka ära kulub. Kuigi igal aastal on põnev ka midagi uut külvata. Seekord tahan kasvatada lavendlit ja punet. Panen need pottidesse ja asetan potid aiamaale köögiviljade vahele. See toimib nagu taimekaitse. Ajab pahad putukad eemale ja kutsub head ligi. Mulle meeldibki selle eesmärgiga panna erinevaid lõhnavaid ürte köögiviljade vahele. Siis ei ole tarvis ka mingit keemiat kasutada. Aga eraldi aiamaa postitus on mul samuti plaanis.

Küüslauguseeme
Põldoaseeme
Herneseeme
Tagetes ehk peiulill ja selle külvamine
Sinine rukkilill ja selle külvamine
Tilliseeme

Tellin juba aastaid oma seemneid Seemnemaailmast. Täiesti tasuta reklaam praegu, sest see on tõesti minu lemmikkoht seemnete varumiseks. Õhtul istun arvuti taha ja uurin-võrdlen erinevaid sorte. Seal on palju ka lisalugemist ja nippe. Samuti on seal palju huvitavaid sorte, mis on Venemaal aretatud. Kui oled Seemnemaailma kasutaja, on valik eriti suur. See ongi minu veebruarikuine rituaal. Hästi mugav on tellida ka, saab postipaki kiirelt kätte. Siis on alati suur elevus, kui seemnepakk jõuab. Ühesõnaga soovitan soojalt. See on tõeline seemnemaailm.

Mida külvata ehk seemnete sorteerimine uueks hooajaks