Retsept: Kodune tervisesegu südame tervisele ja immuunsuse tugevdamiseks

Kodune tervisesegu südame tervisele ja immuunsuse tõstmiseks

Ka südatalvel saab käepäraste vahenditega tervist turgutavaid segusid meisterdada. Tihti on sellised segud pungil küüslauku ja sibulat, mis ei pruugi üldse kõigile sobida. Esiteks, kes see ikka tahab hommikul tööle-kooli minnes küüslaugu järgi lõhnata. Teiseks, niigi madala vererõhuga inimestele võib suuremas koguses küüslauku turgutava efekti asemel hoopis vastupidiselt mõjuda. Lõpuks aga leidsin retsepti, mis maitseb nagu mõnus maius, aga peaks hästi sobima ka südame tervisele ja immuunsuse tugevdamiseks.


Kodune tervisesegu südame tervisele ja immuunsuse tõstmiseks

Mõeldes oma kallile kaasale, huvitas mind enim see südant turgutav omadus. Leidsin selle retsepti suurepärasest raamatust "Eesti vanaemade lood ja salatarkused" ning kohandasin natuke. Antud retsepti andis edasi vanaema, kes sai selle omakorda vene südamekirurgilt. Retsept oli olnud käepärast just siis, kui ravimeid veel nii palju saadaval ei olnud. Antud väärt segu sisaldab rohkelt kaaliumi,  rauda, C-vitamiini, B-vitamiini ja E-vitamiini. Samuti sisaldab see tervist tugevdavat mett ja sobib hästi ka silmade tervisele. Pealegi maitseb suurepäraselt! Meie hoiame seda külmikus ja võtame kolm korda päevas teelusikatäie.

Kuivatatud puuviljad ja pähklid
Kuivatatud aprikoosid
Kuivatatud rosinad
Kreeka pähklid
Mesi


Kogus: 3 väiksemat purgikest

Koostis:

  • 150 g kuivatatud aprikoose
  • 150 g rosinaid
  • 1 suur sidrun või kaks väikest
  • 150 g kreeka pähkleid
  • 150 - 200 g mett (võib ka agaavisiirupit kasutada)

Valmistamine:

Leota aprikoose ja rosinaid soojas vees pool tunnikest. Loputa korralikult ja kuivata kergelt köögirätiga. Pese sidrun kuuma veega (mina nühkisin veel harjaga). Koori sidrun (eemalda võimalikult palju valget osa ära, sest see teeb segu liiga mõruks). Tükelda koor ja sidrun. Purusta aprikoosid, rosinad, sidrunitükid, kreeka pähklid ja mesi kreemjaks massiks. Selleks võib kasutada nii köögikombaini kui ka saumiksrit. Kui kasutad köögikombaini, lisa mesi lõpupoole. Kui soovid vedelamat segu, lisa rohkem mett. Säilita segu purkides külmkapis. Võta kolm korda päevas teelusikatäis.

Kodune tervisesegu südame tervisele ja immuunsuse tõstmiseks