Veebruarikuu toimetused: boršipõhjad, kinoskäigud, lavendli külvamine jne.


Veebruar on olnud küll võrdlemisi soe, aga on ka palju sadanud. Olengi praegu paari kuivema päeva ootel, et saaks juurde tellitud küttepuid edasi laduda ja õunapuude tüved ära lubjata. Toas on aga seevastu mõnus toimetada ja võtsingi ette koduse boršipõhjateo. Mul olid jäänud mõned jäägid (valge peakapsas ja tükk punast peakapsast), nii-et tegin seekord väiksema partii. Täpset retsepti ja koguseid jagan kindlasti sügisel, kui suur hoidistamine pihta hakkab. Ma ei olegi varem punast peakapsast boršis kasutanud, aga see sobib väga hästi ja tegi värvi eriti sügavpunaseks. Koos värske rohelise sibula ja hapukoorega oli supp väga maitsev ja kosutav!



Vahepeal pistsin ka mõned sibulad mulda ja nüüd saame iga päev endale värsket sibulat toitude peale näpistada. Sobis eriti hästi selle sama borši peale aga ka eilsele sprotileivale. 


Veebruar on tõesti erakordselt soe olnud ja korjasin juba vaasi värskeid pajuurbi ning puuriida kõrval õitsevad lumikellukesed! Tihased laulavad oma sitsikleiti ja kuldnokk vilistas eile puu otsas. Öösiti kräunuvad ja uhhuutavad aga kakud. Niimoodi hakkab juba tõeline kevade tunne peale tulema. Kui sadudest veel rääkida, siis septembris jalutasin metsas ja märkasin eriti kõrgeks püramiidiks ehitatud sipelgapesasid. Mulle meenus vanarahva ütlus, et kui sipelgad oma pesad nii kõrgeks ehitavad, siis on oodata sajust hooaega. Nii ongi olnud! Ehk saab järgminegi sügis sipelgapesade pealt ilma ennustada?


Ka minu Seemnemaailma seemnetellimus jõudis ilusti kohale ja kohe-kohe külvangi paprika ja tšilli. Juba kasutasin värsket külvimulda ka lavendli külvamiseks, mida sel aastal teen esimest korda. Tuli isu katsetada. Tean, et lihtsam oleks valmis taim osta, aga põnev on ise seemnest kasvatada proovida. Paningi lavendliseemned praegu väikesesse karpi turbaga külvimulla sisse ja pistsin karbi külmikusse. Seal ta enne ümber külvamist natuke "uinub" jahedas. 


Järgmiseks hooajaks sai juba küttepuid lisaks tellitud ja enamus äragi laotud. Tuleks nüüd paar vihmavaba päeva, et ma ka ülejäänud puud ilusti riita saaks seada. Mulle puuladumine meeldib ja võtan selleks täitsa oma aja, et rahulikult toimetada ja et kõik ka visuaalselt ilusam jääks. 


Käisime veebruaris paaril korral ka kinos. Väga sümpaatne oli Fred Jüssi film ja samuti Talve. Toredad noored näitlejad ja haarav sisu. 

Nädalavahetuseti ikka endiselt võimalusel saunatame ka. Saun saab küdema pandud ja ka toas saab ahjus või pliidil head-paremat teha. Seekord oli menüüs isetehtud kanahakklihast pikkpoiss ja ahjukartulid, stoovitud porgandid, saunasalat ehk kartuli-munasalat ja marineeritud kilud a'la Õnne 13. Meile meeldib kohe suurem laar toitu ära teha, siis on hea pärast sauna süüa ja ka järgmisel päeval kokkamisvaba päeva nautida.

Meie peres on väga hinnas ka kodused vastlakuklid. Teen neid nii nagu minu ema ja vanaema ehk rohke või, suhkru, vahukoore ja kardemoniga. Kui juba, siis juba! Kõrvale saab igaüks soovi korral kodust moosi kirssidest, maasikatest või õuntest. Kuna vastlad on ainult korra aastas, siis meile meeldib kukleid teha sel hooajal vähemalt paar korda. Nii-et saigi juba esimene proovipartii tehtud ja pere oli väga rahul! Allpool väikesed illustratsioonid meie saunaõhtu toitudest.