Jaanuari toimetused: Aastaringne petersell, mullaparandus, saunarituaalid jne.

Värske petersell

Aedniku aastaring hakkab jaanuariga. Kuigi võib tunduda, et südatalvel ei ole koduaias midagi teha, siis tegelikult toimetusi jagub. Kasvuhoonesse sai sügisel istutatud petersell ja seda nopime siiani supiroheliseks. Tänu soojale kliimale ei pidanudki kõiki maitsetaimi sügavkülmutama, vaid saab neid lausa aastaringselt värskelt peenralt näpistada. Petersell on õnneks hea külmataluja. Et peterselli pikk iga tagada, ei tohiks teda üle kasta, muidu kipub juurestik mädanema. Kui väljas on miinuskraadid, tasub petersellipõõsas kattelooriga katta.


Värske petersell

Hakkasin juba mõtlema ka mullaparandusele, kuna kasvuhoonesse ei ole ma mitu aastat värsket mulda lisanud. Uurisin netis natuke ringi, sest huvitas just suurem kogus kasvuhoonemulda ning eriti hea oleks hobusekompostiga variant. Küsisin hinnapakkumist Matogard veebilehelt ja silma jäi see kuupmeetrine orgaaniline väetis. Hind ja mulla koostis olid sobilikud, nii-et kevadepoole annan arvatavasti tellimuse sisse. 

Kasvuhoone muld

Kasvuhoone on meil pisike aga väga tubli. Sai see ehitatud meie maja meeste poolt mõned aastad tagasi. Talvisel ajal on seal hea ka saunalinu ja voodipesu kuivatada. Pärast lõhnavad need imeliselt!

Kasvuhoone aken
Kasvuhoones pesu kuivatamine

Õuetoimetustest tasub ette võtta ka tuhkamine. Maal saab ikka palju ahje köetud ja eriti hea tuha saab lehtpuudest, näiteks lepast. Kõik väärtuslik tuhk viia aiamaale ja kasvuhoonesse või panna ümber viljapuude ja marjapõõsaste. Rikkalikult kaaliumit ja fosforit sisaldav tuhk sobib hästi happeliste muldade lupjamiseks. Toimib see nagu mitmekülgne väetis.

Õunapuu tuhkamine
Õunapuu tuhkamine

Kuna praegu on nii soe olnud ja suuri külmasid pole veel ette näha, siis kärpisin ka vana sibul õunapuud ja viinapuud. Viimasel lõikasin ära eelmise aasta võrsed. Põhitrend on puid kärpida kevadel, aga mina võtan selle tavaliselt ette suve lõpus või varasügisel. Proovin, kuidas see puu tervisele ja saagikusele mõjub. Kuna meie õunapuudel on tüvi välja kujunenud, siis seetõttu ma ainult kärbin, mitte ei lõika.

Roosid muldasin ja katsin kuuseokstega juba enne külmaperioodi ehk novembri lõpus. Roose võibki katta mulla või turbaga ja kuuseokste või riisutud lehtedega.

Rooside katmine

Maakodus leiab alati nokitsemist. Kuigi on ju tegelikult südatalv ja jaanuarikuu, siis ikka avastan end jälle midagi tegemast. Ma ei ole ise tegelikult üldse lumefänn ja seetõttu kaifin praegust soojemat aega. Lausa lust on siis väljas liikuda ja toimetada. Viimasel ajal on hästi tuuline olnud, seetõttu tuleb ette ka palju okste koristamist. 

Üks selletalvine tore ost, mis on end juba ära tasunud, on korralik jooksulint. Maal ei ole üldiselt valgustatud teid ja teede seisukord on ka tihti märg ja porine ning päevavalgus piiratud. Jooksulint sobib suurepäraselt piisava füüsilise koormuse saamiseks, just pimedal ja sopasel ajal. Saab oma kodus turvaliselt trenni ära teha ja siis kohe kuuma duši alla hüpata. See õigustab ennast 110%, kui oled harjunud liikumises olema. Lisaks mõjub meeleolule ja kaalule väga hästi. Meil kasutab seda terve pere rõõmuga. Ning ei pea ainult jooksma, saab ka mõnusat kiirkõndi teha. Mina aednikuna olen pideva füüsilise liikumisega harjunud ja olen rõõmus, et saan nüüd ja kohe rohkem liigutada. Aga eks ma igal võimalikul hetkel käin ka ikkagi õues ja värskes õhus. 

Nädalalõppudel teeme ka sauna, mis on täielik kodune spaa. Küll on hea selle talvise rituaaliga konte lämmitada. Eesruumis süütame küünlad, paneme vaikselt meeldiva muusika mängima, õlled külma ja vihad likku. Kasevihad said tehtud jaanilaupäeval hoole, armastuse ja loitsude saatel. Alla paari tunni ei tule tavaliselt saunaskäik kõne allagi. Pärast on alati suur hundiisu ja siis sööme head-paremat. Näiteks mõnusaid kalapalu ja seda maitsvat kartuli-munasalatit, mida oleme ka saunasalatiks kutsuma hakanud.