Kuidas me talvel linde toidame ja isetehtud linnutoitudest

Puidust punane linnumaja

Linnud on suvel meie suured abilised, kuna nad korjavad viljapuudelt kahjureid. Olen linnukesi juba aastaid toitnud ja seda ikka järjepidevalt. See on kindlasti kuldreegel - kui juba toitmisega alustad, siis tee seda kuni kevadeni välja.

Põnev on alati jälgida, kes kõik meie kahte linnumaja külastavad. Oleme märganud väikest kirjurähni, suurt kirjurähni, roherähni ja ka musträhni ehk nõgikikast. Viimane küll siin söömas ei käi, vaid teeb see-eest pargi all hirmus kõva häält. Regulaarsed einestajad on ka puukoristajad, kõiksugu tihased, varblaste dessant, porr ja muidugi va pasknäärid. Ka nugis on luusimas käinud ja siis pärast mööda majaseinu otse pööningule roninud. Kunagi ammu jõllitas ta meie kadunud kassiga pikalt tõtt ja see oli tore vaatepilt. Kumbki keeldus oma kohalt liikumast ja pärast laialiminekut jäi maha vaid kaks sulanud auku lumes. Varesed noolivad meil muidugi söögijäätmeid ja põnev on alati. See ei vasta tõele, et maal igav hakkab.

Mul on akendele pandud nööri otsa ka vanad läikivad CD-plaadid, mis hoiavad ära selle, et linnud suures hoos toidujahile minnes vastu akent ei lendaks.

CD plaat lindude peletamiseks

Kui ühes linnumajas jääb toitu puudu, pole sellest midagi. Linnud rändavad siis teise maja manu ja ongi hea, kui neil vaheldust on. Siis ei muutu nad ka liiga laisaks. Päris kodulinnuks ei tahagi ju neid harjutada, aga talvist toidulisa anname meeleldi. Vahel ongi näiteks ühes linnumajas kas ainult rasvapallid või siis ainult kaerahelbed.

Isetehtud rasvapall lindudele

Muidugi saab poest rasvapalle osta, aga olen neid ka ise teinud. Siin on lihtne juhend, kuidas kodus rasvapalle valmistada:

  • 2 x 200 g pakki searasva
  • 250 g täistera kaerahelbeid (nt.Säästu)
  • 100 g kooritud päevalilleseemneid või mis iganes seemneid, purustatud pähkleid või erinevaid jahu- või kuivaine perasid

Sulata searasv. Lase veidi jahtuda. Lisa kaerahelbed ja seemned. Sega korralikult läbi. Kuna ma olen suur taaskasutaja, siis kasutasin vormideks seekord plastiktopse (võib kasutada ka jogurtitopse vms). Täida plastiktopsid täpselt nii palju, kui suured rasvapallid sinu rasvapallihoidjasse mahuvad. Mina ostsin metallist rasvapallihoidjad (ei saanud võrkudega panna, sest nugised ja oravad närisid võrgud katki ja lippasid koos rasvapallidega minema). Metallist hoidjaid leidub näiteks Magaziinis. Kui topsid täidetud, lase neil natuke jahtuda ja seejärel lase neil sügavkülmas olla kuskil tunnike, kuni need on täiesti tahked ja neid saab edukalt vormist välja võtta. Selleks lõika plastiktops kääridega katki ja võta külmunud rasvamass sealt välja.

Kuidas teha ise linnutoitu ja rasvapalle
Kuidas teha ise linnutoitu ja rasvapalle
Kuidas teha ise linnutoitu ja rasvapalle
Kuidas teha ise linnutoitu ja rasvapalle
Kuidas teha ise linnutoitu ja rasvapalle
Kuidas teha ise linnutoitu ja rasvapalle
Kuidas teha ise linnutoitu ja rasvapalle
Kuidas teha ise linnutoitu ja rasvapalle

Olen lindudele pakkunud ka taimeõliga segatud kaerahelbeid. Kahjuks või õnneks nad enam tavalisi ei tahagi, need tuustivad nad lihtsalt laiali. Õliks sobib mõni odavam päevalille- või rapsiõli.

Kaerahelbed linnutoiduks
Lindude toitmine talvel