Aprilli toimetused - aiatunnel, redisekülv ja pargikoristus

Külvatud taimed kasvuhoones

Imelised päikselised päevad on olnud. Peale esimest sooja ööd algas konnade ränne. Hüpates ja karates läbi pargi meie väikese tiigi poole. Seda muidugi meid vahetevahel külastava kurepaari suureks rõõmuks. Lindude toitmise lõpetasin juba mõni aeg tagasi. Aga linnumaja on veel puu otsas. Tühja maja peale pahandas suur kirjurähn ja toksis seina sisse augu. Selle kevade teema ongi rähnid. Nad on moodustanud justkui terve koloonia - leidub nii suuri kui ka väikeseid kirjurähne. Hommikuse kohvi taustaks käib pidev kolistamine ja kisa. Pargi puud on auklikeks toksitud nagu juust. 

Mõni aasta tagasi lendas väike kirjurähn vastu köögi akent end uimaseks. Istusin siis temaga pool päeva kibedast tööajast terrassil ja soojendasin peos ning loitsisin. Et kallis kikikene (kutsume neid nende häälitsuste järgi kikkideks), mingi väike peapõrutus ei tohiks ju sulle palju kurja teha. Kui lõpuks tahtis lind mu pöidlasse auku toksida, siis sain aru, et ta on valmis jälle oma rähni elu elama.

Päikeselamp
Päikeselambid

Aprillikuu toimetustest sai park korrastatud. Palju oksi oli suurte tuultega alla sadanud. Nüüd tuleb esimesel sobival tuulevaiksel päeval oksahunnikud ära põletada, enne kui keegi otsustab nende sisse oma kodu rajada. 

Pargikoristus

Kasvuhoonesse ehitasin omakorda minikasvuhoone. Tugedele asetasin lauad ja need soojustasin omakorda paksu papi, mullikile ja kilega. Seda selleks, et taimejuured soojas oleksid. Nööridele panin neljakordse katteloori. Moodustus selline ehitis. Testitud ka, et tomatitaimed kannatasid ära, kui õues oli -3. Rohkem pole julgenud katsetada. Seda siis kui terve päev on päike olnud ja taimed ajalt sisse pakitud. Taimed võivad olla peale külmemat ööd veidi lontis, aga see on temperatuurivahest ja aitab piserdamine, siis nad jälle toibuvad. Esimest korda ma kohkusin ära selliseid taimi nähes, aga meenus kusagilt loetu veega pritsimise kohta. Ööseks panen kastidele katteloori. Mitme miinuskraadi juures viin saunaruumi. Külmaõrnemad taimed nagu piprad ja paprikad ning kasvuhoone kurk ja basiilik on endiselt aknale ehitatud riiulil. 

Külvatud taimede soojas hoidmine kasvuhoones
Külvatud taimede soojas hoidmine kasvuhoones

Pilves ilmad on olnud head kasvuhoones nokitsemiseks. Sai mõningaid külve laiali istutatud ja pikeeritud. Päikseliste päevadega kipub turbasegune muld tumedates pottides kiirelt kuivama. Olen kippunud siis üle kastma. Vaatan, et pealt kuiv mis kuiv ja nii ongi mõni karbike või potike saanud liiga palju vett. Taim võib nii närbuda, sest juured jäävad õhunälga. Hea nipp on tõsta potti või karpi ning kui see on raske, siis aitab piserdamisest. 

Külvatud taimed aknalaual

Tunnelile sai kile peale. Tavaliselt on see meil juba varem toimunud, aga praegu olid nii suured tuuled, et ei hakanud võitlema. Tunnelisse külvasin redise ja istutasin väikesed rukola taimed. Redise jaoks tegin rennid, täitsin kompostiga ja kastsin korralikult. Külvasin seemned ükshaaval umbes 3 -5 cm vahedega. Peale panin õhukese mullakihi. Piserdasin üle, sulgesin tunneli ja unustan selle nüüd mõneks ajaks ära. 

Aiatunnel

Redis on selline tegelane, kes ei talu harvendamist, sellepärast külvan seemned ükshaaval. Samuti armastab ta niiskust. Siis kasvatab ta endale ka korralikud mugulad. Mina kasvatan Vienna sorti. Hea mahe ja mahlane. Isegi redise suhtes ükskõiksed krõbistavad mõnuga. Panin kasvuhoonesse ka varase kartuli soojusesse ja valgusesse idanema. Sordiks on Solist - ülivarajane. See on meie suvekartul. 

Redise seemned
Redise külvamine
Redise külvamine

Aeg on varsti sealmaal, et peale külmi öid võib külvata porgandi. Kiirustan sellepärast, et siis on veel mullas piisavalt niiskust. Samuti võib siis mulda panna ka põldoa. Peale panna katteloor. Ubadele pean katteloori juba sellepärast panema, et meie uhke vares-vares ei pääseks saaki revideerima ja üles sikutama. Nii ma siin koos loodusega toimetan.