Juuli toimetused: värske aiasaak, taimevirts, põldoad ja tomativäetis

Kurgid ja tomatid kasvuhoones

Alles see oli, kui päike lõõmas taevas, õhk virvendas kuumusest ning lõunasöögiks oli parim pala kama. Ilmamuutus tuli kärtsu ja mürtsuga. Kallas nagu oavarrest ja välja tuli otsida soojad sokid ning kampsun. Aga omamoodi mõnus on jälle tuppa varjuda, tuli pliidi alla teha. Õdusat praksumist ja soojust nautida.

Sellel vihmasel päeval köögis toimetades mõtlesin, et küll on praegu perenaistel hõlpsam. Moos valmib vähese keetmisega moosisuhkruga. Purgid peseb nõudepesumasin, endal jääb üle ainult pliidi praeahjus üle kuumutada. Sügavkülmik on ideaalne värske toidu säilitaja ja talvel tõeline varaait. Igasugused peenestamised ja purustamised kas köögikombaini või saumiksriga. Ei pea nagu itaalia mamma istuma trepil ja uhmris uhmrinuiaga keerutama.

Kahe vihmahoo vahel sai aiast kogutud selline saak, mis rändas otseteed kööki. Lõunasöögiks hautatud aedoad natukese küüslauguga, värske kartul, kurgisalat ja mehe grillitud maitsvad kanapalad.

Värske aiasaak

Kabatšokk ootab oma järge. Sellest tuleb mitu head kikerherneomletti. Viimane sobib hästi mõnusaks vahepalaks või toitvaks eineks.

Taimevirts

Taimevirts sai valmis. Selleks rändas ämbrisse igasugust massi: küüslauguvarred, nõges, tomati- ja kurgilehed ja kasvud, põldoalehed. Haiseb jõledalt, aga on tõhus. Kastekann ja 1 osa virtsa ning 5 osa vett. Keegi oli punapeedi lehti kortsutanud - kastsin üle. Keegi kapsalehtedesse auke uuristanud - kastsin üle. Maitsetaimed said ka oma osa, see on neile parim looduslik lämmastik. Mõistlik on aga mitte lehtedele valada.

Põldoad

Põldoad on veninud rinnuni ja kaval trikk on neil nüüd ladvad ära näpistada. Ülemine veerandik ei saa päris valmis nagunii, aga see eest paisuvad alumised kaunad kiiremini.

Kasvuhoonekurk

Taltsutasin kasvuhoones kurke. Alumised võrsed ja lehed on ära võetud, ülemisi kärbitud ja päris üleval olijaid lasen ronida ja vaatan, mis edasi saab, kas veidi kärpida või veidi lehti eemaldada. Vaadates seda vohamist, sain jälle targemaks. Kasvuhoones peenrakurgi kasvatamiseks on ilmselgelt vaja suuremat kasvuhoonet või istutada kurke lihtsalt vähem.

Tomativäetis

Tomatitel on praegu paras aeg lisakaaliumit juurde anda. Siis moodustuvad ja viljuvad ka ülemised kobarad. See aitab tomatitel punaseks minna. Kui tomatitel on viljad suured, aga ei värvu, ongi üks põhjus palju lämmastikku ja vähe kaaliumit. Kasutasin ise granuleeritud tomativäetist. Kui mitu kastekannutäit, nii palju purke. Igasse purki 2 spl kuhjaga väetist ja vett. Järgmiseks päevaks on ilusti lahustunud ja kastan selle väetiselahusega. Kastekannutäis neljale taimele. Sama teen aiatunnelis pipardega. Talitan nii 1 - 2 korda hooaja jooksul. Tomativäetis sobib ka lillede väetamiseks väga hästi.

Aias kulus praegu ka omajagu soola ära. Sibulatel  ja küüslaukudel olid osad varretipud kollakad ja vartel heledad triibud. Sibulakärbse ilmnähtavad tegutsemise jäljed. Hea nipp on kasta soolaka veega. Ühele kastekannule tubli peotäis jämedat soola. Soola lahustan kuumas vees ja valan kannu, panen vett täis, segan ja sõela otsikuga käin read üle. Vajadusel kordan.

Koduõu
Viljapuuaed

Kogu selle aias toimetamise aja tegid linavästrikupojad esimesi lennuharjutusi. Vanemate suureks ahastuseks maandusid tuterdades suvalistesse kohtadesse, sidistasid ja vidistasid. Ema ja isa olid nendega päris hädas. Panin veetünni lauajupid, et mõni sinna pea ees ei maanduks.

Kummel
Kummel
Sidruntüümian
Sidruntüümian
Kummel
Roosa pojeng